Σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου για τις ΣΣΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, φορέων κι εργαζομένων του Μπραχαμίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής με θέμα την πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Στην εισηγητική της ομιλία η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του ΔΣ των Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει η κατάκτηση της ΣΣΕ από την εργατική τάξη αφού είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας μιας και βάζει «όριο» στη λύσσα της για μεγαλύτερο ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης.

Επισήμανε πως όταν υπήρχαν οι ΣΣΕ υπήρχαν κλάδοι και σωματεία που είχαν καταφέρει με βάση αυτό να εξασφαλίσουν καλύτερους εργασιακούς όρους (πχ. ωράριο, υπερωρίες, μεγαλύτερα διαλείμματα, γεύμα κα).

Γι’ αυτό, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, η κατάργηση των ΣΣΕ ήταν από τις πρώτες απαιτήσεις του κεφαλαίου. Με αρωγούς τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από το 2010 οι εργοδότες έχουν καταργήσει τις Κλαδικές ΣΕ και τις έχουν αντικαταστήσει με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις. Σήμερα όμως, για το ταξικό κίνημα η υπογραφή ΣΣΕ είναι όρος ανασύνταξης και αντεπίθεσης κόντρα στις λογικές συμβιβασμού που προσπαθούν να καλλιεργήσουν από κοινού εργοδοσία και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΣΕΕ όχι μόνο έχει καθίσει πολλές φορές στα έδρανα του «κοινωνικού διαλόγου» αλλά αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι» το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για επαναφορά της ΕΣΣΕ.

Ακολούθησε συζήτηση με εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους δουλειάς με την μεγάλη τρομοκρατία, τη μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων. Όμως ταυτόχρονα η πείρα των οικοδόμων με τις κατακτήσεις τους σε μεγάλους χώρους δουλειάς και στην περιοχή των Νοτίων (Αστέρας Βουλιαγμένης κα) δείχνει ότι υπάρχει εμπειρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το σύνολο της εργατικής τάξης.

Η σύσκεψη έκλεισε με την κοινή διαπίστωση ότι η μάχη για τις ΣΣΕ έχει τεράστια σημασία για τη ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μείνει χώρος εργασίας που να μη γίνει εξόρμηση με το ενημερωτικό δελτίο του ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ αλλά και να συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 20/3, στις 6.30μμ στην Ομόνοια.






Related Posts
Previous
« Prev Post